Alte taxe locale 2024 - baza legala si modul de stabilire

Consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti pot stabili si alte taxe care se datoreaza la bugetul local. Afla ce taxe locale sunt stabilite pentru anul 2024!

Baza legala

Codul fiscal, Titlul IX, Capitolul XI, art. 486-488 

Modul de stabilire pentru alte taxe locale in 2024

In categoria "alte taxe locale" intra urmatoarele obligatii fiscale:

1. Taxe instituite pentru utilizarea temporara a locurilor publice si pentru vizitarea muzeelor, echipamente si utilaje ce folosesc infrastructura publica, activitati cu impact asupra mediului inconjurator

Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau consiliile judetene, dupa caz, pot institui taxe pentru utilizarea temporara a locurilor publice si pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectura si arheologice si altele asemenea. 


Consiliile locale pot institui taxe pentru:

  • detinerea sau utilizarea echipamentelor si utilajelor destinate obtinerii de venituri care folosesc infrastructura publica locala, pe raza localitatii unde acestea sunt utilizate, 
  • activitatile cu impact asupra mediului inconjurator. 

Aceste taxe se calculeaza si se platesc in conformitate cu procedurile aprobate de autoritatile deliberative interesate. 

 2. Taxa pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa

Taxa pentru indeplinirea procedurii de divort pe cale administrativa este in cuantum de 500 lei si poate fi majorata prin hotarare a consiliului local, fara ca majorarea sa poata depasi 50% din aceasta valoare. Taxa se face venit la bugetul local. 

3. Taxe pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale

Pentru eliberarea de copii heliografice de pe planuri cadastrale sau de pe alte asemenea planuri, detinute de consiliile locale, consiliul local stabileste o taxa de pana la 32 lei, inclusiv. 

4. Taxa pentru reabilitare termica a blocurilor de locuinte si locuintelor unifamiliale

Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, pot institui taxa pentru reabilitare termica a blocurilor de locuinte si locuintelor unifamiliale, pentru care s-au alocat sume aferente cotei de contributie a proprietarilor, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 158/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

*Baza legala

Codul fiscal, Titlul IX, Capitolul XI, art. 486-488