Taxe si impozite Timisoara – Informatii actualizate 2024

Impozitele si taxele locale pentru anul 2024 din Timisoara au fost stabilite prin HCL 573/2023. De asemenea, HCL 96/2023 specifica indexarea cu rata inflatiei a valorilor impozabile, impozitelor si taxelor locale pentru anul 2024. Va prezentam mai jos toate informatiile actualizate privind obligatiile fiscale ale timisorenilor in 2024, de la taxele si impozitele pentru cladiri pana la taxe speciale, precum cele pentru eliberarea unor certificate si autorizatii. Totodata, gasiti mai jos detalii despre cum si unde se platesc taxele si impozitele locale din Timisoara!

Taxe si impozite Timisoara 2024 pentru cladiri 

Urmatoarele taxe si impozite pentru cladiri sunt valabile pentru 2024 in Timisoara:

1. Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice:

Impozitul pe cladiri rezidentiale si cladirile-anexa se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,10% asupra valorii impozabile a cladirii determinate conform art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal 

Impozitul pe cladirile nerezidentiale se stabileste prin aplicarea cotei de impozitare de 1,3 % asupra valorii impozabile a cladirii determinate conform art.458 alin.1 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. 

De asemenea, se stabileste o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice.  

2. Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor juridice:

Pentru cladirile rezidentiale, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a cladirii determinate conform art.460 alin.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. 

Pentru cladirile nerezidentiale, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a cladirii determinate conform art.460 alin.5 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Pentru cladirile nerezidentiale ale persoanelor juridice, a fost stabilita o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita.

Taxe si impozite locale Timisoara 2024 pentru mijloacele de transport

Taxele si impozitele pentru mijloacele de transport in 2024 in Timisoara sunt stabilite in functie de tipul mijlocului de transport (tractiune mecanica, transport marfa, capacitate cilindrica etc). In HCL 572/2023 s-au stabilit impozitele indexate pentru anul 2024 pentru mijloacele de transport din Timisoara, acestea fiind prezentate in Anexa 1:

Anexa 1 din HCL 572/2023 privind indexarea impozitelor pentru mijloacele de transport poate fi consultata in intregime AICI>>> 

De asemenea, in HCL 573/2024 au fost stabilite urmatoarele:
 • Pentru anul 2024, in cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 100%
 • Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majoreaza cu o cota aditionala de 50% fata de nivelul impozitului stabilit. 

Scutiri de la plata taxelor si impozitelor locale pe 2024 in Timisoara

HCL 573/2023 stabileste ca, pentru plata cu anticipatie, pana la data de 31 martie a anului 2024, a impozitului pe cladiri, a impozitului pe teren sau a impozitului pe mijloacele de transport, datorat pentru intregul an 2024 de catre contribuabilii persoane fizice si persoane juridice, se acorda o bonificatie de 10%.

De asemenea, sunt stabilite diverse scutiri si reduceri de la plata taxelor si impozitelor locale din Timisoara, precum:

 • scutiri pentru cladirile clasate ca monumente istorice, cladiri utilizate pentru furnizarea de servicii sociale, cladiri preluate in mod abuziv si restituite proprietarilor, cladiri afectate de calamitati naturale si altele
 • scutiri pentru cladirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrari de interventie pentru cresterea performantei energetice
 • scutiri pentru diverse categorii sociale, si anume veterani de razboi, vaduve ale veteranilor de razboi, persoane cu venituri lunare mai mici decat salariul minim brut pe tara, etc.

Lista completa cu scutirile de la plata impozitelor locale din Timisoara pentru anul 2024 poate fi consultata AICI>>

Impozitare venituri din chirii 2024 

Lucrarea explica excelent care este noua modalitate de impozitare a chiriilor incepand cu 2024 si ce obligatii aveti. 
OUG nr. 115/2023 a introdus un nou articol in Codul fiscal care aduce responsabilitati fiscale noi pentru firmele care functioneaza in spatii inchiriate, aflate in proprietatea persoanelor fizice.

Vezi AICI >>> Impozitare venituri din chirii 2024

Taxe locale speciale datorate de locuitorii din Timisoara in 2024

In HCL 573/2023 privind taxele si impozitele locale pentru anul 2024 in Timisoara au fost stabilite urmatoarele:

 • Cota taxei pentru servicii de reclama si publicitate este de 3% 
 • Cota de impozit in cazul impozitului pe spectacole este de 0 %, pentru spectacolul de teatru, balet, opera, opereta, concert filarmonic sau alta manifestare muzicala, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competitie sportiva interna sau internationala. De asemenea, se aplica cota de impozitare de 0 %, in cazul oricarei altei manifestari artistice in afara celor enumerate mai sus.  
 • Taxa pentru promovarea turismului in Timisoara se aplica persoanelor care beneficiaza de servicii de cazare si se incaseaza , retine si se vireaza la bugetul local de unitatile de cazare care desfasoara activitati specifice pe raza municipiului Timisoara. Cuantumul taxei de promovarea turismului in 2024 se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% la tarifele de cazare , valoare care nu include TVA, practicata de unitatile de cazare, pentru fiecare sejur a turistului si se datoreaza pentru intreaga perioada de cazare. 

In Anexa 5 la HCL 573/2024 s-au stabilit mai multe taxe speciale pentru eliberarea unor autorizatii si certificate de urbanism, pentru eliberarea unor acte si avize de constructii, certificate civile si altele:

Anexa 5 poate fi consultata in intregime AICI>>

Plata taxelor si impozitelor din Timisoara: unde si cum se pot plati

Plata taxelor si impozitelor din Timisoara se poate efectua:

 • prin numerar -  la sediul Directiei Fiscale - Birou Evidenta Contribuabili si incasari Bugetare. Program de lucru: luni, marti, miercuri, joi intre orele  08.30- 16.00; vineri intre orele 08.30-14.00. 
 • Online - prin intemediul aplicatiei primariei Timisoara
 • prin transfer bancar in contul primariei municipiului Timisoara. Lista conturilor pentru persoane fizice si juridice poate fi conusltata pe site-ul primariei.

HCL Timisoara privind taxele si impozitele pe 2024

Asa cum am mentionat mai sus, taxele si impozitele din Timisoara pentru anul 2024 pot fi consultate in:

 • Hotarea Consiliului Local din Timisoara nr.573/2023. HCL in intregime poate fi gasit AICI »
 • HCL nr. 572/2023. Aceasta poate fi consultata in intregime AICI»
 • HCL nr. 96/2023. Aceasta poate fi consultata in intregime AIC