Taxe si impozite locale

▶ Ce sunt taxele si impozitele locale

▶ Ce taxe si impozite locale exista in Romania?

▶ Unde, cum si cand platim taxele si impozitele locale?

▶ Calcul taxe si impozite locale

▶ Scutiri la taxe si impozite locale

 

Ce sunt taxele si impozitele locale

Taxele si impozitele locale sunt contributii banesti obligatorii, datorate de persoanele fizice si juridice pentru veniturile pe care le obtin sau bunurile pe care le poseda. Plata acestor contributii se efectueaza catre bugetul public local.

Impozitele si taxele locale sunt reglementate de Codul fiscal (titlul IX-Impozite si taxe locale), insa consiliile locale din Romania au un anumit grad de autonomie in stabilirea cotelor de impozitare si in administrarea colectarii taxelor.

 

Ce taxe si impozite locale exista in Romania?

Conform art. 454 din Codul Fiscal, impozitele si taxele locale sunt dupa cum urmeaza:

a) impozitul pe cladiri;

b) impozitul pe teren;

c) taxa asupra mijloacelor de transport;

d) taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor;

e) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate;

f) impozitul pe spectacole;

g) taxa hoteliera;

h) taxe speciale;

i) alte taxe locale.

 

Unde, cum si cand platim taxele si impozitele locale

Impozitele si taxele locale pentru cladiri sau terenuri se platesc catre bugetul local al comunei, orasului sau municipiului in care este amplasat bunul. In cazul municipiului Bucuresti, impozitul si taxa pe cladiri/terenuri se datoreaza catre bugetul local al sectorului in care este amplasat bunul respectiv.

In cazul impozitului pe mijloacele de transport, acesta se plateste la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde persoana isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz.

Taxele pentru obtinerea certificatelor, avizelor sau autorizatiilor se platesc la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale.

Taxa pentru servicii de reclama si publicitate si impozitul pe spectacole se platesc la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale in raza careia este persoana care presteaza serviciile de reclama si publicitate/ sau unde are loc manifestarea artistica/sportiva.

Termenele de plata pentru taxele si impozitele locale sunt dupa cum urmeaza:

  1. Impozitul pentru cladiri/terenuri/mijloace de transport si taxa pentru reclama si publicitate se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie, inclusiv.
  2. Taxele pentru certificate, aviz sau autorizatii se platesc inainte de a i se elibera certificatul, avizul sau autorizatia necesara, in termen de 15 zile inclusiv, de la data la care compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale a comunicat valoarea stabilita pentru taxa.
  3. Impozitul pe spectacole se plateste lunar pana la data de 10, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a avut loc spectacolul.

Plata taxelor si impozitelor locale se poate face fizic sau online, prin intermediul platformei ghiseul.ro.

Calcul taxe si impozite locale

Impozitele locale se stabilesc prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii impozabile a bunurilor detinute. Valoarea impozabila este mentionata in Codul Fiscal pentru fiecare categorie de bunuri (cladiri rezidentiale/nerezidentiale, terenuri, mijloc de transport), insa Consiliile locale sau dupa caz, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, au dreptul sa stabileasca cota de impozitare, in anumite limite impuse prin reglementarile Codului Fiscal.

Iata cateva reguli generale:

  • Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii impozabile stabilite in Codul Fiscal; 
  • Impozitul pe teren se stabileste luand in calcul suprafata terenului, rangul localitatii in care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local;
  • Impozitul pe mijloacele de transport se calculeaza in functie de tipul mijlocului de transport (capacitate cilindrica, transport marfa, remorci, semiremorci, etc);
  • Pentru taxele pentru avize, autorizatii, spectacole, reclame si alte taxe sunt specificate prevederi specifice in Codul Fiscal privind limitele sau cotele de impozitare, insa consiliile locale au si in aceste cazuri un anumit grad de autonomie la stabilirea taxelor.

Conform art 490 din Codul Fiscal, autoritatile administratiei publice locale si organele speciale ale acestora, dupa caz, sunt responsabile pentru stabilirea, controlul si colectarea impozitelor si taxelor locale, precum si a amenzilor si penalizarilor aferente.

 

Scutiri la taxe si impozite locale

Pentru anumite categorii de persoane sau categorii de bunuri, Codul Fiscal prevede scutiri sau reduceri de la plata taxelor si impozitelor locale.

Taxe si Impozite Deva – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Giurgiu – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Calarasi – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Vaslui– Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Slatina – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Alba Iulia – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Tulcea– Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Focsani – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Targoviste – Informații actualizate 2024

Taxe si Impozite Targu Jiu – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bistrita Nasaud – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Drobeta Turnu Severin – Informatii actualizate 2025

Taxe si Impozite Suceava – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Botosani – Informatii actualizate 2025

Taxe si Impozite Satu Mare – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Buzau – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Ramnicu Valcea – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Baia Mare – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Targu Mures – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Pitesti – Informatii actualizate 2025

Taxe si Impozite Arad – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bacau – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Braila – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Galati – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Ploiesti – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Oradea – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Iasi – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Sibiu – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Cluj-Napoca – Informatii actualizate 2024

Taxe si impozite Timisoara – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Craiova – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Constanta – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bucuresti sector 4 – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bucuresti sector 6 – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bucuresti sector 2 – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Bucuresti sector 1 – Informatii actualizate 2024

Taxe si Impozite Brasov – Informatii actualizate 2024

radiere intreprindere individuala


Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie ca ultima etapa sa efectuezi radierea din Registrul Comertului Insa avand in vedere ca in acest caz spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita etc intreaga procedura va fi foarte simplaIar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala de ce documente ai nevoie dar si cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa... citeste in continuare

Pensionarii platesc CASS pentru venituri din chirii Ce spun specialistii


Veniturile din chirii asa cum sunt definite in art 83 din Codul Fiscal sunt acele venituri obtinute din cedarea folosintei bunurilor in bani sisau in natura provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile obtinute de catre proprietar uzufructuar sau alt detinator legal altele decat veniturile din activitati independenteIn aceasta categorie sunt incluseveniturile din inchirierea bunurilor imobile case apartamente terenuriveniturile din inchirierea bunurilor mobile echipamente... citeste in continuare

Controale ANAF 2024 Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august


Persoanele fizice la fel ca cele juridice au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite taxe sau contributii catre buget In cazcontrar in urma controalelor ANAF s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscaleIn acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024 asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficialControale ANAF 2024 Nereguli descoperite la persoanele fizice... citeste in continuare

Modificare an fiscal Cum se completeaza D177 pentru redirectionarea impozitului pe profit


Intrebare referitoare la completarea D177 redirectionare impozit pe profit pentru primul an fiscal modificat 01012023 - 31032024 cu termen 25092024 Pe formularul D177 nu se poate trece perioada primului an fiscal modificat care este 01012023 - 31032024Sa se poata depune am completat la an 2024 si la perioada 01042023 - 31032024 Este corect astfel Mentionam ca D101 este pentru perioada 01012023 - 31032024 MultumimModificare an fiscal Cum se completeaza D177 raspunsul specialistuluiTrebuie sa... citeste in continuare

Lipsa de numerar in casierie Care este monografia contabila


In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei dar pe care am identificat-o Care este monografia contabila pentru suma lipsa Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma MultumescMonografie lipsa numerar in casierie - raspunsul specialistuluiConstatarea lipsei de numerar din casierie este responsabilitatea casierului sau a administratorului daca nu este o persoana angajata pe... citeste in continuare

OUG 107/2024 Pana pe 25 noiembrie 2024 trebuie depusa cererea pentru a beneficia de masuri


Prin OUG 1072024 au fost introduse mai multe masuri fiscale pe care le vom detalia in continuarea articolului Persoanele care vor sa beneficieze de masuri trebuie sa depuna cererea pana pe 25 noiembrie 2024Masuri fiscale introduse prin OUG 1072024Masurile stabilite prin OUG nr 1072024 se aplica pentru toate categoriile de debitori cum ar fi persoane fizice sau juridice de drept public sau privat asocieri si alte entitati fara personalitate juridica persoane fizice care desfasoara activitati... citeste in continuare

Credit-note Intregistrari contabile


In acest articol vom explica pe indelete cu ajutorul specialistilor nostri de la portalcodulfiscalro o serie de studii de caz utile contribuabililor cu privire la tratamentul fiscalaplicabil pentru Credit NoteSpeta 1 Achizitie intracomunitara de bunuri produse care nu corespund calitativcredit noteFirma noastra achizitioneaza materii prime de la furnizori intracomunitari Departamentul nostru de calitate verifica aceste materii prime si constata ca o parte din acestea nu corespund calitativ... citeste in continuare

Regularizare TVA 3 studii de caz practice si de folos oricarui contabil


Regularizarea TVA poate sa punauneori probleme chiar si celui mai ager contabil mai ales dacaeste vorba de anumite spete complicate care cuprind ultimele modificari legislativeIn acest articol ne propunem sa explicamcateva spete utile oricarui contribuabil cu privire la regularizarea TVASpeta 1 Regularizare TVA dupa inregistrareUn SRL a fost neplatitor de TVA pana la 30062023 In aceasta perioada a emis facturi de prestari servicii fara TVA De la 01072023 a devenit platitor de TVA si vrea sa... citeste in continuare